Sağlık Uygulama Tebliği Arşiv

Pirfenidon ve Nintedanib etken maddesini içeren ilaçlar, üçüncü basamak saglik kurumlarinda en az üç gögüs hastaliklari uzman hekiminin bulundugu 1 yil süreli saglik kurulu raporuna dayanilarak tüm gögüs hastaliklari uzman hekimlerince reçetelenir. (Madde 4.2.46/1)

Karbonmonoksit difüzyon kapasitesi (DLCO) ≥%30, Forced Vital Kapasitesi (FVC) ≥%50 iken akciger biyopsisi ve/veya toraks yüksek çözünürlüklü bilgisayarli tomografi (HRCT) ile IPF tanisi konmus ve bununla birlikte bag dokusu belirteçleri açisindan degerlendirilmis hastalarda antifibrotik tedavi baslanir.

Saglik kurulu raporunda DLCO ve FVC degerlerinin yani sira; 

a) HRCT ile tani konuldu ise görüntüleme raporunun tarih ve sayisi veya 

b) Akciger biyopsisi ile tani konuldu ise patoloji raporunun tarih ve sayisi (Madde 4.2.46/2)

Hastalar her 12 ayda bir yeniden degerlendirilmelidir. Bu degerlendirmelerde; 

a) FVC degerinde bir önceki saglik kurulu raporu degerine göre (ataklar disinda) ≥%10 düsme olmasi ilaca yanitsizlik olarak kabul edilir ve tedavi sonlandirilir. 

b) Tedavinin devami için düzenlenen raporlarda ikinci fikrada belirtilen ilaç baslama kriterleri aranmaz. Tedavinin devami için FVC degerinde bir önceki saglik kurulu raporu degerine göre (ataklar disinda) ≥%10 düsme olmadigi her raporda belirtilmelidir. (Madde 4.2.46/3)

Pirfenidon ve Nintedanib etken maddeleri arasinda tedavi geçisleri: 

a) Tedaviye yanitsizlik veya intolerans gelismisse bu durum saglik kurulu raporunda belirtilmelidir. 

b) Ilaç degisimi yapilmasi gereken hallerde, bu durumun ve üçüncü fikrada belirtilen devam kriterlerinin yer aldigi yeni saglik kurulu raporu düzenlenir. (Madde 4.2.46/4)

Pirfenidon ve Nintedanib etken maddesini içeren ilaçlar, üçüncü basamak sağlık kurumlarında en az üç göğüs hastalıkları uzman hekiminin bulunduğu 1 yıl süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak tüm göğüs hastalıkları uzman hekimlerince reçetelenir. (Madde 4.2.46/1)

Karbonmonoksit difüzyon kapasitesi (DLCO) ≥%30, Forced Vital Kapasitesi (FVC) ≥%50 olan ve/veya akciğer biyopsisi ve/veya toraks yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi (HRCT) ile IPF tanısı konmuş ve bununla birlikte bağ dokusu belirteçleri açısından değerlendirilmiş hastalarda antifibrotik tedavi başlanır.

Sağlık kurulu raporunda;

a) HRCT ile tanı konuldu ise görüntüleme raporunun tarih ve sayısı veya

b) Akciğer biyopsisi ile tanı konuldu ise patoloji raporunun tarih ve sayısı veya

c) DLCO ≥%30, FVC ≥ %50 olması hali, ile birlikte bağ dokusu belirteçleri negatif olan hastalarda bu durumun belirtilmesi, bağ dokusu belirteçleri pozitif olan hastalarda romatolojik açıdan değerlendirilerek bağ dokusu hastalığı-akciğer tutulumunun olmadığının belirtilmesi gerekmektedir. (Madde 4.2.46/2)

Hastalar her 12 ayda bir yeniden değerlendirilmelidir. Bu değerlendirmelerde;

a) FVC değerinde bir önceki sağlık kurulu raporu değerine göre (ataklar dışında) ≥%10 düşme olması ilaca yanıtsızlık olarak kabul edilir ve tedavi sonlandırılır.

b) Tedavinin devamı için düzenlenen raporlarda ikinci fıkrada belirtilen ilaç başlama kriterleri aranmaz. Tedavinin devamı için FVC değerinde bir önceki sağlık kurulu raporu değerine göre (ataklar dışında) ≥%10 düşme olmadığı her raporda belirtilmelidir. (Madde 4.2.46/3)

Pirfenidon ve Nintedanib etken maddeleri arasında tedavi geçişleri:

a) Tedaviye yanıtsızlık veya intolerans gelişmişse bu durum sağlık kurulu raporunda belirtilmelidir.

b) İlaç değişimi yapılması gereken hallerde, bu durumun ve üçüncü fıkrada belirtilen devam kriterlerinin yer aldığı yeni sağlık kurulu raporu düzenlenir. (Madde 4.2.46/4)

Pirfenidon etken maddesini içeren ilaçlar, üçüncü basamak sağlık kurumlarında en az üç göğüs hastalıkları uzman hekiminin bulunduğu 6 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak tüm göğüs hastalıkları uzman hekimlerince reçetelenir. (Madde 4.2.46)